Twoje Forum Fotograficzne

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Wysłano przez: Seeker

Tytuł postu: Odp: Centralnie skadrowany pomost z dedykacją dla Bombla

Pochodzi z tego wątku.
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Wszystkich przeglądających gości zapraszamy do zarejestrowania się i aktywnego uczestnictwa!

Autor Wątek: Zapowiedź. Klaudia. Studio.  (Przeczytany 654 razy)

autograf

• Wygrane konkursy/pojedynki: 1
Zapowiedź. Klaudia. Studio.
« : ſierpień 18, 2009, 21:59:09 »
Wkrótce więcej na blogu. Na zachętę pierwsze zdjęcie z dzisiejszej studyjnej sesji.

.
Wstaję, biorę prysznic, ubieram sie, jem sniadanie i jadę do domu.

marszull

Odp: Zapowiedź. Klaudia. Studio.
« Odpowiedź #1 : ſierpień 18, 2009, 22:02:12 »
skora do dopieszczenia przez wizazystke

Alfapasje

« Odpowiedź #2 : ſierpień 18, 2009, 22:17:56 »
cieszy mnie fakt że ta Pani polubiła się z obiektywem :)

Seeker

« Odpowiedź #3 : ſierpień 18, 2009, 22:53:17 »
Drazni mnie to biale tlo, ale zdjecie na wypasie.
"Udanych kadrów. Bo przecież nie światła..."  Kasandra

robert

« Odpowiedź #4 : ſierpień 18, 2009, 22:55:48 »
Wydaje mi się, że to co świeci z lewej, powinno świecić z prawej i odwrotnie (chociaż ja też tylko próbuję).
Wiem także, że prościej napisać niż wykonać.

autograf

« Odpowiedź #5 : ſierpień 19, 2009, 01:25:56 »
Skóra - pewno mój błąd przy świeceniu, nie wizażystki. Dzięki, choć mnie się nie rzuca w oczy.

Robert - być może masz rację, mogłem przygasić z mojej lewej też.
Seeker - tło na zdjęciu? Czy to dodane? Wybacz, poszedłem na łatwiznę i skopiowałem przeskalowane z bloga. Leń ze mnie.

Seeker

« Odpowiedź #6 : ſierpień 19, 2009, 01:49:16 »
Oczywiscie dodane. Troche brutalnie obramowuje.
Na zdjeciu jest tak, jak lubie.
"Udanych kadrów. Bo przecież nie światła..."  Kasandra

daromire

« Odpowiedź #7 : ſierpień 19, 2009, 07:30:18 »
Fajne zdjęcie, reszta zatem zapowiada się ciekawie  :) ... choć trochę rozprasza mnie biała poświata na lewym policzku modelki
...więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było ... tyko aplauz i zaakceptowanie...

bombel

« Odpowiedź #8 : ſierpień 19, 2009, 10:18:58 »
Ostatnie portrety Szanownego Kolegi bardzo mi się podobają, tym bardziej, że ja na przykład za grosz nie mam pojęcia jak się portrety robi. Niby klasyczny portret - klasyczny, bo nie pod wodą, na spadochronie, czy rybim okiem - jest najbardziej skodyfikowaną dziedziną fotografii: wiadomo jakie obiektywy, jaka GO, jaka ekspozycja, jak oświetlać - ale pomimo tej całej opisanej wiedzy zrobienie dobrego portretu to dalej sztuka.

Tym bardziej mogę powiedzieć, że te portrety są dobre i w sumie należy się wręcz bać, jakie w takim razie będą za jakiś czas... :) Dominik, życzę Ci robienia dla Playboya w najbliższym pół roku!

Ale...

O ile wszystkie poprzednie zdjęcia mi się podobały (a ta panna jako pierwsza, którą pokazałeś szczególnie) i ciężko byłoby mi się czegoś czepić, to tutaj widzę jedną rzecz, która mi nie bardzo leży... Obojczyk. Ja wiem, że tak jest człowiek zbudowany, w dodatku wolę panny mnie pulchne niż bardziej, ale ten obojczyk to coś za bardzo dla mnie wystaje... Pojęcia nie mam co należy zrobić, żeby tak nei wychodził, ale może modelka powinna inaczej trzymać ramiona, bo ja wiem? Może masz zdjęcie 2 sekundy późniejsze, kiedy panna się lekko wyprostowała, albo cofnęła ramiona, albo coś?

Ja wiem, że to jest forum, gdzie mówi sięo fotografii a nie o anatomii - ale jak już raz mi się ten obojczyk rzucił w oczy, to teraz nie umiem go nie zauważyć.

A poza tym ładne kolory, z tego Canona, co? :)
Pozdrawiam bombelkowo!                            Nikon serwis

autograf

« Odpowiedź #9 : ſierpień 19, 2009, 11:52:56 »
Witka!

Słuchajcie –
Stokrotne dzięki dla Was za zainteresowanie, miłe słowa, cenne uwagi i poświęcony czas, że tu zajrzeliście. Krytyki się nie boję, więc ZAWSZE można się powyżywać jak ktoś lubi, poczepiać czy też konstruktywnie opowiedzieć co i jak można poprawić. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że fotografowanie w studio może przynosić tyle radości. Ustawianie świateł, blendy, srendy…. Wiecie ;) Wiem jedno, zaprzestać nie zamierzam. Ale  - bardzo liczę na Was. Na wskazówki, uwagi, wytyczne. W myśl mojej starej zasady, że na błędach człowiek się uczy. A jeśli pod złym obrazkiem będą same ochy i achy to gdzie będę? Ano w pupie :) Tak już mam, zresztą trochę mnie znacie. Zatem liczę na Was!

Wracając jeszcze na chwilę do tego pierwszego zdjęcia:
Bombel – jesteś drugim (pierwszy był Nemeth, pewnie dlatego, że widział zanim na blogu/forum powiesiłem) który zwrócił uwagę na obojczyk. I zgadzam się z Wami chłopaki. Rzuca się w oczy. Przegapiłem to podczas fotografowania. Przeglądałem RAWy i niestety nie mam takiego o którym Bomblu piszesz. Na pocieszenie dodam, że za to mam wiele innych, które oczywiście zamierzam wkrótce pokazać. Co do życzeń i Playboya – stokrotne dzięki, ale pół roku to o jakieś 40 razy za krótko. Przeceniasz mnie. Natomiast co do Canona – to chyba nie do końca pewien jestem czyja to zasługa. W każdym bądź razie mnie na canonowskich RAWach pracuję się łatwiej. I jak widzisz nawet zdjęcie kolorowe robię znów :)

I to by było chyba na tyle póki co. Tymczasem pokaże Wam zdjęcie drugie. Mam nadzieję, że bardziej przypadnie do gustu. Tym razem B&W i kwadrat. Zapraszam i z góry dziękuję za kolejne uwagi!

P.S. Seeker - tym razem przyłożyłem się do oprawy ;)

.

Inkognito

• Wygrane konkursy/pojedynki: 4
  • Butem Rzucacz!
« Odpowiedź #10 : ſierpień 19, 2009, 11:59:15 »
Cytat: autograf
Tym razem B&W i kwadrat.

No teraz to już nie wypadało milczeć ;)

Re-we-la-cja.
Ostatnio wszyscy jakoś mnie zadziwiają zdjęciami. Poziom na forum rośnie w jakimś astronomicznym tempie. Aż człowiek zadyszki dostaje.
Całe szczęście, ze ja portrety od świeta robię, to na mnie akurat tymi kadrami presji nie wywierasz ;)

Ale zupełnie serio serio. Dwójka jest właśnie tak jak chciałbym umieć robić.
Superowo. Może trochę na nogach bym sie skupił, bo jakieś zmarszczenia widzę na prawym udzie.
Ale to da się łatwo nadrobić.

Poza tym detalem. Pięknie!

Służy ci to studio, faktycznie.

Oby tak dalej!

E:
Trochę blasku na koszulce można by dodać, zwłaszcza z prawej. Ale tak ciut ciut.
Rzuć Butem - zrób akcję!
RzucButem.com
Z pozdrowieniami,
Ink.

bombel

« Odpowiedź #11 : ſierpień 19, 2009, 12:11:08 »
Chłopie, za to należy się PLUS GIGANT. Powaga.

Jeśli idzie o glamour, to może należałoby poprawić 'urodę' modelki... Piszę 'urodę' w cudzysłowie, bo tak naprawdę nie o urodę tu idzie, a o datale: np. o to, żeby dolna część kolana/uda, tego po mojej prawej ręce była nie taka kanciata, tylko szła pięknym łukiem (dolna linia drugiego kolana też zresztą nie jest okrągła, tylko lekko łamana)... Popracowałbym też nad tym, żeby w b&w skóra twarzy była bardziej gładka kolorystycznie, ale to są detale istotne, jeśli ktoś się upiera przy glamourze.

Jeśli zaś idzie o samą fotografię, bez glamourowatoego szlifu - już jest po prostu świetnie.

PLUS GIGANT, jako się rzekło w pełnie zasłużony. Za całokształt tego obrazka.
Pozdrawiam bombelkowo!                            Nikon serwis

peter

« Odpowiedź #12 : ſierpień 19, 2009, 12:13:55 »
A ja mam mieszane uczucia co do ostatniego. Kadr, ujęcie tego w taką ramkę bardzo tu pasuje, ale zupełnie nie trafia do mnie mimika modelki. Wydaje mi się, że przy tym typie urody (małe oczy, ostre rysy twarzy) próbowałbym uniknąć dodatkowego "zmniejszania oczu" przez zasłanianie jednego z nich (mówię tylko o tym ujęciu, a nie o pomyśle, żeby zasłaniać oko włosami, bo ten nie raz się już w fotografii sprawdzał). Dodatkowo przy tak lekko mrużących się oczach policzki wydają się pulchniejsze. Na końcu odnoszę wrażenie, że modelka specjalnie garbi się, żeby zmieścić się w ramkę.

« Ostatnia zmiana: ſierpień 19, 2009, 12:16:35 wysłana przez peter »
pomóż Antosi --- www.antosia.net

autograf

« Odpowiedź #13 : ſierpień 19, 2009, 13:18:35 »
Cholera jasna. Widzicie rzeczy na które nie zwróciłem uwagi. Dobrze! Już śpieszę z wyjaśnieniami.
Włosy - asystent (Bartek) trzymał wentylator i rozwiewał włosy. Mam kilka ujęć tego ustawienia, ale to wybrałem - bo najlepiej podchodziło mi właśnie połączenie mimiki i włosów. Jak na innym były "lepsze" włosy, to gorzej z miną. I odwrotnie. To nie jest takie proste jak się niektórym wydaję. Zresztą do wczoraj sam tak myślałem. Pójdźmy dalej. Poza i kadr od samego początku zamierzony i wymyślony. Miał być kwadrat. Peter - zapasu miałem dużo i z góry i po bokach, więc nikt na siłę się tu nie garbił. Piszesz też o zestawieniu "małe oczy i pulchne policzki" - przyznaję, może to tak wyglądać. Ale pisałem wyżej, wybrałem ten kadr ze względu na inne dla mnie ważniejsze rzeczy (włosy, mimika). Słówko o glamour. Chyba za młody doświadczeniem jestem, by używać takiego określenie, ale niech będzie. Zupełnie inne techniki czy narzędzia stosuję się przy takich obrazkach (z ludźmi) a nie wszystkie mam opanowane. Generalnie blurów i innych takich "Bonzowych" zabiegów staram się unikać. Po prostu ich nie lubię. Bombel - pisałeś o tych kantach na nogach. Myślę, że nad tym trzeba panować podczas wciskania spustu migawki. Zapisuję w notesiku. Acha, i twarz na koniec. Tak, teraz widzę, nie jest gładka "kolorystycznie". W zasadzie jestem pewien, że to kwestia źle przeprowadzonej konwersji do B&W. Do poprawy.

Chłopaki - architektura to faktycznie pikuś! ;D

Inkognito

• Wygrane konkursy/pojedynki: 4
  • Butem Rzucacz!
« Odpowiedź #14 : ſierpień 19, 2009, 13:24:23 »
Cytat: autograf
Myślę, że nad tym trzeba panować podczas wciskania spustu migawki.

śmiem twierdzić, że czasem choćbyś się spinał nie wiadomo jak, i tak będzie wymagało poprawki.

Oczywiście, żeby uzyskać efekt tip top.
Rzuć Butem - zrób akcję!
RzucButem.com
Z pozdrowieniami,
Ink.

Grayscale